trešdiena, 2011. gada 26. janvāris

Ikdiena Rinkona

Pedejo dienu laika esmu piedzivojusi tik daudz ko jaunu un neparastu,kas seit jau ir daudzu gadu desmitu ierasta ikdiena. Man ir ieradita sava istabina,kas ir zem viena jumta ar jaunako meitenu internata istabinam. Sakotneji man bija paredzeta majinja, tacu velak uz sejieni pieteicas braukt kads misionaru paris no Brazilijas un lidz ar to maju pieskirs viniem. Bet es loti priecajos par to,ka mana istabina ir loti tuvu cilvekiem, jo es nespetu iemigt,ja es butu tur, lauka vidu, kur ir majina. Ta iemigshana man laikam ir lielaka problema. Lieta tada,ka manai istabai ir aluminija jumts, uz kura VISS skan daudz reiz skalak nekad tas patiesiba ir. Kad list lietus, uzkrit kads zars vai koka auglis, vai uzkapj kads putns vai leka sienacis...tas viss skan riktigi baisi. Naktis ipashi aktivi dzied dazadi kukaini un kerc visi putni pec kartas...pa zali chubinas kaut kadas mazas radibinas, gar logu pastaigajas zirgi,kurus ik pa laikam, kad vien nav slinkums, sarej Rinkonas seetas 6 sunji. Un vel tas,ka nakti te ir PILNIGA tumsa un pa segu man leka visi iespejamie kukainishi…tas viss kopa rada nedaudz baisu sajutu, kas nelauj uzreiz iemigt. Ar katru vakaru ir jau vieglak, bet tomer – katrs vakars ir ka izaicinajums. Abiem maniem logiem ir moskitu tikls,kas mani pasarga no nomirshanas ka saka maasa Velta  Bet visadas gniidas tomer pamanas ielist pie manis. Laikam visi grib nogarsot jaunaas,baltas asinis :D Vislabakais bija tad,kad vienu nakti,ka jau ierasts, sajutu,ka pa roku kaut kas staiga. Atveru acis (lai ari ta ir diezgan stulba ideja,jo redzet te tik un ta neko nevar) un soreiz tomer kaut ko saredzeju! Padzinu to knisli ar roku prom un man peksni acu prieksa spid maza zibsuldzite! Aizveru acis,paberzeju tas un atveru velrez,jo skita,ka man regojas. Un ieraudziju velreiz to pasu mazo zibeniti. Un tad tas saka lekat pa manu segu! Velak par mani te vietejie smejas,kad to stastiju. Tas viniem te pavisam parasts kukainitis. Es to sauktu par latviesu jantarpina attalu bralenu. Ja…dzivas radibas te netrukst. Katru dienu lidz sim esmu satikusi kadu jaunu brinumu…mana istaba jau 4.dienu dzivo plaukstas lieluma taurenis, ara gar izlietni rapo apmeram 7 cm gars spalvains zirneklis, kad atveru skapja durvis, tur lepni sez apmeram 6 cm gars tarakans, gar durvim rapo 1000 kajis, pa Veltas darzu staiga MILZU krupis,kas ir apmeram tik liels, cik Berna izmera boulinga bumba. Te visas malinas ir pilnas ar neredzetam dzivibinam! Tu nekad neesi viens :D Pie ta visa ar laiku pierod...es gan vel esmu pierashanas procesa.
Tad,kad nedoma par visiem tiem rapuliem un abiniekiem, tad apkart ir briniskigi cilveki. Pasreiz uz vietas ir 3 latviesi- Velta, Janis un Harijs. Undine ir izbraukusi un Corumba labot savus zobus. Macitajs Samuels lido pa visadam oficialam iestadem,kartodams papirus. Bet sie 3 latviesi un vel viens onkulitis Romans no Ungarijas ir tiesham zelta laudis! Viniem visiem ir 74 un uz augsu. Bet vini iet,nemas,strada un kalpo daudz aktivak nekad dazs labs 20 gadigs eiropietis! Abi sirmie latviesu viri mani vienmer mili sveicina un paris reizes jau ir apraudajusies, uz mani skatoties…viniem es te esmu ka atbildeta lugsana…un esmu dikti prieciga,ka ta ir! Vini man stasta raibus un tiesam aizraujosus stastus par vecajiem laikiem…ja vien kads tos visus varetu pierakstit, tur sanaktu fantastiska gramata! Un vini visi visu laiku kaut ko strada. Mes satiekamies pusdienas un vakarinas, tas atri katrs aped, pasaka pienemto frazi ``Provecho`` un atkal steidz savos darbos. Es shis dienas esmu Velta tantes laba roka- daru visu,visu,ko vien vajag vinai palidzet. Lidz sim esmu tirijusi kadu ilgi neapdzivotu maju, berzu podus, mazgaju logus un mebeles, palidzeju veikalinjaa, lobiju kukuruzas un spiedu kukuruzu sulu un vel visadus mazakus un lielakus darbinjus. Tad,kad strada, tad tu te visu laiku esi slapjs! Visu laiku jaslauka piere,jo tu vienkarsi pili! Bet tomer to karstumu ir daudz vieglak izturet neka Latvijas julija svelmi.
Katra diena ir puslidz vienada, jo edienreizes ir viena un taja pasha laika. Brokastis 7:00, pusdienas 11:00, vakarinas 17:00. Plkst.17:30,kad nak kresla, visaas maajaas iesledz elektribu, kas izdziest 20:30 un visi cilveki iet gulet, dziva radiba tad sak kustet ipasi aktivi…nu vismaz tie,kas ir manas istabas tuvuma ;) Kad 1.februari saksies skola, tad elektribu izslegs jau 20:00 un celshanas ari bus drusku agraka. Bet no ritiem ir viegli celties,jo jau 6 ir pilnigi gaish un sak klut karsts. Kad saksies skola, tad te internata paliks apmeram 120 berni- ta ka uzreiz klus aktivaka ari sabiedriska dzive. Es esot ielikta internata ieksiene ari ar domu, lai varu atrak iemacities valodu,jo meitenes ar mani visu laiku runashot. Tada vinam daba! Jau pirmaja vakara pie manis atnaca ciemos vieteja meitene, kurai radiju no Latvijas atvestas bildes un sava pagaidam nabadzigaja spanu valoda stastiju par savu dzivi Latvija. Katru dienu man te iemaca kadus jaunus vardus un frazes. Un man patik,ka citreiz vecie latviesu onkas aizmirst,ka es vel isti visu nesaprotu spaniski un skatas man acis un ar smaidu stasta kaut ko spaniski. Es, protams, nespeju partraukt vinu stastu un maju tik ar galvu un smaidu. Lidz mirklim,kad atnak Veltas tante un pasaka onkuliem, ka es tak to visu nesaprotu :D Tad vinji nemas tulkot latviski. Ta gan vini parsvara ari sava starpa runa spaniski, iznemot reizes,kad negrib, lai vietejie saprot vinjus- tajos gadijumos vini izmanto latviesu valodu.
Sho visu es rakstu sestdienas vakara. Nezinu,kad izdosies to nopublicet, jo macitajs atlidos tikai otrdien vai tresdien.
Un starp citu – jus man varat rakstit vestules! Vakar ka reiz macitajs atlidoja no pilsetas un atveda pastu, tostarp ari paris vestules no Rigas,kas man bija ka jauks apliecinajums tam,ka es te varesu kaut ko sanemt no Latvijas ! Pasts jasuta uz Brazilijas pilsetu Corumba, kur macitajs izbrauc 1 X nedela- panem pastu un nodod jaunas vestules. Ta ka es ari varesu kaut ko sutit !  Mana adrese ir :
LIENE SVOKA
CAIXA POSTAL 101
CORUMBA
MS 79301-970
BRASIL

Es looooti priecashos kaut ko sanemt! Un noteikti megjinashu ari pati kaut ko nosutit! Ta ka varat man te savas adreses atstat..he he…varbut tiesi TEV es kaut ko atsutishu no dzungliem :D
Butu vel tik daudz ko stastit, bet ta ka jau driz izslegsies elektribas generators, tad man ir japasej nobeigt. Ceru,ka driz atkal tiksu pie datora !
Esmu prieciga, paedusi, apgerbusies, nedaudz iekarsusi, bet visada citada zinja gandarita ! Jutos gan ka pilnigi cita pasaule. Te ta latvieshu valoda ir pilnigi citadaka. Pec pusgada runashu ka vecais latvietis :D Bus kadu dienu japieraksta visi mani ``jaunvardi`` !
Sutu tropiskus sveicienus no Rincon del Tigre Bolivija !

3 komentāri: