piektdiena, 2011. gada 11. marts

Velta

Jau sen gribeju uzrakstit kaut ko tikai par Veltinju. Tad nnu beidzot piekeeros. Vai jus kadreiz esat lasijusi Bibeles Vecaja Deriba Salamana pamacibas? Loti aizraujosha un pamacosha lasamviela. Un tur pedeja nodala ir rakstits par kadu super-turbo sievieti. Virieshi (drosi vien) to lasa un doma, ka tadu gribetu apprecet. Sievietes lasa un nodoma,ka tas tak tav reali. Ja kads vel nav izlasijis to nodalu, tad es iesaku to izlasit tagad, pirms turpinat lasit so rakstu.
Tur ir runats par damu, kas , skiet, vispar negul, bet tikai rosas, skraida un chakli strada, rupedamas par savu gimeni. Man ari vienmer ir licies,ka tas vienkarsi nav iespejams vienai parastai mirstigai sievietei. Bet izradas, ka tomer IR iespejams! Es ar vienu tadu supersievieti ikdiena stradaju plecu pie pleca. Protams,ka es runaju par Veltu.
Vinas diena sakas 4.30, kad vinja pavada laiku ar Dievu, leenam un rupigi uzvelk specialas veenu zekes, kas palidz vinas kajam izturet garo dienu, kad gandriz visu laiku ir jastav vai jastaiga. Tad ap 5:15 vina dodas uz virtuvi, lai saliktu visu brokastim. 5: 40 vina dodas modinat meitenes. Un tad sakas lielaa darboshanas… Vinjas pienakumos ir tik daudz …(uh..es tagad pamatigi ievelku elpu, lai varetu visu to sarakstu te precizi piefikset) Vinja sadala darbu meitenem, kas strada virtuve, dod produktus, noraades, receptes, padomus, pieskata vinju darbu. Vina parbauda darbu veshuzi- lai velja istaja laika tiktu izmazgata, izzaveta, sagludinata, salapita. Lai tiktu parshuuti, salapiti, salaboti kadi dvieli, aizkari, apgerbi, gultas velja utt. Vina ir misijas veikalina ``Bolicho`` pardeveaja, kur vinai ir jabut 3 X nedela. Vina ir ari aptiekare, kas nozime to,ka katru vakaru pec vakarinam vinai jaapkalpo vietejie slimnieki. Un ta ka tagad ir jauns likums par to,ka skolas piederumus nedrikst pardot skolas telpas, nacas visas gramatas un kancelejas preces parnest uz aptieku…lidz ar to tagad Veltai ir ari japardod tas lietas. Tad vel vinjai katru vakaru ap 19 ir javada vakara svetbridis meitenu internata. Svetdienas Veltai jaspele pavadijums uz sintezatora kopdziesmam abos dievkalpojumos, ka ari javada viena no svetdienaskolas grupinam. Veltas istaba ir kopetajs, lidz ar to vietejie laudis nak pie vinas ar lugumiem nokopet dazadus dokumentus. Vinjai ir jagada par to, lai visas internata meitenes vienmer zina savus darbus, lai vinjam ir zales, ja ir slimiba, jabut vinju mammai un visam citam. Vinjai ir jabut klaat skolenu edienreizes, lai ievaditu vinjus ar lugshanu, galda dziesminju un vaktetu,lai lielie nenjem nost edienu mazajiem un otradi….un vel ir visadas lietinjas, ko es nespeju pierakstit…Velta visu laiku kaut ko dara! Un ja mani atminja nevilj, tad física ir tads vielas nezudamibas likums, vai ne? Ziniet, ir tads darbu nezudamibas likums ari? Tas ir tas,kas darbojas Veltas rokaas. Ja man izdodas kadu darbu no vinjas panjemt prom, vinjas rokaas uzreiz uzrodas kads jauns pienakums. Vispopularakais vinjas jautajums ir : ¿Que mas? (Ko vel?) Ta vinja diezgan biezi apskata,kas visur notiek un pie sevis nojauta- ko vel vajag padarit? Un varetu padomat, ka es runaju par 30 gadigu sievieti, kurai ir tik daudz speka,ka vinja var visu laiku skriet un skriet. Ne, mes runajam par kundzi, kura nupat nosvineja 75.jubileju. Vinjai nopietni ir vajadziga kaju operacija- to dakteris jau sen ir pateicis. Tachu,lai to izdaritu, vinjai ir jabut spejigai pec tas 30 dienas gulet bez staigashanas. Un tas vienkarsi nav iedomajams… Vinja pati ari atzist, ka nespetu tik ilgi nodzivot bezdarbiba. Un gluzi vienkarsi nav ari to 30 dienu, kad varetu iztikt bez vinjas gadibas.
Tagad Veltinja vel ir apslimusi- vinjai ir gripa. Dikti klepo, punkojas un staiga apkart ar kaulu sapem. Sirds sap, redzot to, cik vinjai reizem ir gruti. Bet vina NEKAD nesudzas! Un tas ir visapbrinojamakais! Vinjas darba milestiba, rupes, stradigums, kartiba, apnemiba un uzticamiba ir vienkarsi apbrinojamas! Cik speju, tik meginu atvieglot vinjas gaitas. Es jus aicinu lugt par Veltu. Lugt par vinjas kajam un tagad ari par rokam, kuras pedeja laika dikti sakushas sapet. Vinja ir tik LOTI vajadziga Rinkonai. Lugsim, lai Dievs vinai dod speku kalpot, kamer vinai tas jadara. Un lugsim, lai uz Rinkonu nak kada (-as), kura (-as) varetu paarnemt daudzus no vinjas pienakumiem. Un es ceru,ka man arvien vairak sanaks ``atnemt`` vinjai darbus : ) Reizem jau sanak vinu aizsutit majas, kad es zinu, ka es vareshu pati, piemeram, sagatavot visu pusdienam kopa ar meitenem, kam ir jastrada virtuve. Un tas ir laimigas reizes, kad ir sanacis Veltu kaut drusku aizsutit majas... Paldies Dievam par vinjas pulem un milestibu!

1 komentārs: